Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Gyűjtőszigettől a hulladékudvarig

nyomtatható verzió

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ SZIGET

A lakosság részére kihelyezett gyűjtőszigeteken lehet elhelyezni a szelektíven gyűjthető hulladékokat (gyűjtőszigetre való hulladékok a "MIT ÉS HOVA?" menüpont alatt).

hazhoz_3

 

HÁZHOZ MENŐ GYŰJTÉS

A korszerű hulladékgazdálkodás egyik újabb lépcsőfoka a "házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer".

hazhoz_1

Ebben az esetben a gyűjtőedények az ingatlanhoz kerülnek és ott helyben lehet az adott hulladékfajtákat szelektálni. A Szolgáltató pedig hetente/havonta a háztól szállítja el a külön gyűjtött hulladékokat.

A rendszer előnyei (a költséges kiépítés ellenére), hogy tiszta hulladékot lehet begyűjteni, amit nem kell annyit válogatni és kezelni. Könnyebben ellenőrizhető a tartalom és így könnyű kiszúrni és figyelmeztetni a helytelenül szelektáló lakosokat. Ezzel a begyűjtési módszerrel nő a begyűjtött hulladékok mennyisége is!

Az üveg hulladék gyűjtőpontjai általában maradnak a szigeten, mivel ezt a frakciót nem biztonságos a háznál gyűjteni. Ez újabb nehézséget állít a EU előírásoknak megfelelő mennyiség begyűjtéséhez (2013-ban 60%-át kell visszagyűjteni a kibocsátott üveg csomagolóanyagoknak, ami 66.000 tonnát jelent!), hiszen így várhatóan még kevesebben zarándokolnak majd el a gyűjtőszigetre, mint eddig. Pedig az üveg az egyik legértékesebb csomagolóanyag, ezért is lesz kardinális kérdés, hogy a betétdíjas rendszert sikerül újra bevezetni.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer már évek óta működik Székesfehárváron, Pécsett és Szentesen is.

2013 áprilisától pedig már Budapesten is megkezdődik a gyűjtőrendszer leváltása!
 

HULLADÉKUDVAR

Külön elkerített telephely a lakossági hulladékok fogadására. Ide a szelektíven kívül sok más egyéb hulladék is szállítható.

hazhoz_2

A hulladékudvarokban, az alábbiakban felsorolt hulladékfajtákat fogadják:

 • papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz
 • italos karton (TETRA PAK) doboz (lapítva!)
 • műanyag: hungarocell, PET palack és azok lecsavart kupakjai
 • színes és fehér üveg: italos, befőttes, parfümös
 • fémdoboz: üdítős, sörös, konzerves doboz

(Veszélyes hulladékok, ill. veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékok

 • elhasználódott háztartási gép: mosógép, hűtőgép, stb.
 • elektronikai hulladék: számítástechnikai hulladék
 • fénycsövek és világítótestek
 • szárazelem
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • fáradt olaj és göngyölege
 • használt akkumulátor

Budapesti hulladékudvarok listája

KERÜLETI, VAGY TELEPÜLÉSI HULLADÉKGYŰJTŐ AKCIÓK:

Érdemes figyelni a kerületi és az önkormányzati lapokat, mert -helyszíntől függően- évente pár alkalommal megrendezésre kerül hulladékgyűjtő akció, ahol térítésmentesen le lehet adni akár veszélyes hulladékokat is.

LOMTALANÍTÁS

Érdemes figyelni a kerületi és az önkormányzati lapokat, mert többszöri felhívásban hívják fel a lakosság figyelmét a pontos dátumra és helyszínekre.
érdemes az elszállítás időpontjához legközelebbi időpontot választani a kipakoláshoz, hogy a hulladék a megfelelő kezekbe kerüljön és ne keletkezzen káosz a környéken.
az alábbi fotón az apci Alu-Block Kft. telephelye látható, ahol a lomtalanításokból származó fémhulladékok egy részét dolgozzák fel.
A folyamat végén autóalkatrészek, állványzati elemek, sőt ventillátorlapátok is készülnek!
fémhulladék válogatása az Alu-Blocknál  alumínium tömbök hulladékból - Alu-Block   állványzatrögzítő-bilincs és ventillátor hulladékból   a londoni metró ventillátorlapátja magyar termék és hulladékból készül

 Bookmark and Share