Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Szelektív hulladékgyűjtés

nyomtatható verzió
A szelektív gyűjtés nem cél, csupán eszköz. Ha élünk a különgyűjtés lehetőségével értékes nyersanyagokat jutattunk vissza a körforgásba. És nem, nem öntik össze...

Definíció: A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerinti elkülönített gyűjtését jelenti.

rendes_01

A háztartásokban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ezek jó része alkalmas hasznosításra, így különgyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolás), valamint az újságpapír teszik ki.

Ha mindent szépen szelektálnánk, alig kerülne valami a hulladéklerakóra (szeméttelepre). Sajnos jelenleg azonban a helyzet tótágast áll és a háztartási hulladék kb. 70%-a kerül hulladéklerakóra, s mindössze 17%-át szelektáljuk. (Forrás: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-04032013-BP/EN/8-04032013-BP-EN.PDF)

somi_lerako_34

A nagyobb begyűjtési arány érdekében számos szervezet kampányol folyamatosan szemléletformáló anyagokkal, a mi ÖKO-Pack Programcsomagunk is ezt a célt szolgálja, aktuális programjaink országszerte látogathatóak. Emellett folyamatosan alakul át a hulladékgazdálkodás rendszere, míg pár éve még kb. 2200 lerakónk volt, mára 70 körüli az EU-s követelményeknek megfelelő hulladéklerakók száma. A hulladékot tehát egyre jobban elszigeteljük a környezettől, de mennyiségét nem tudjuk csökkenteni.

Házhoz menő gyűjtés
Egyre jobban terjedő módszer Magyarországon, már több városban jól működik, ezzel a technikával nagyobb és tisztább mennyiségeket lehet begyűjteni a lakosságtól, de üzemeltetése is költséges. Magyarországon minden esetben (kivétel Szentes városa) EU-s támogatással valósultak meg ezek a milliárdos beruházások: Székesfehérvár, Pécs, Hajdúböszörmény és Budapest.

További menüpontok a szelektálásról:

szuperkukák, környezeti nevelés, alma zenekar, szelektív hulladékgyűjtés, öko-riadó

S mi van a kulisszák mögött?
A szelektív hulladékgyűjtésről az egyik legnagyobb téveszme, hogy a hulladékokat begyűjtésnél összeöntik. Ennek oka a hiányos kommunikáció és az emberek lustasága. Könnyebb ezzel a kifogással eltolni magunktól a szelektálás plusz feladatait, mind tudatosan vásárolni, komposztálni és hetente eljárni a gyűjtőszigetre.
100 hulladékhasznosító cég munkája a bizonyítékunk arra Magyarországon, hogyan hasznosítják az egyes hulladékokat. Az egyes hulladékfajtáknál részletesen kitérünk az újrahasznosítás mikéntjére és hogyanjára: Papírhulladék, Műanyaghulladék, Üveghulladék, Fémhulladék, Zöldhulladék, Gumihulladék, Elektronikai hulladék, Roncsautó, Gépjármű-hulladék, Veszélyes hulladék, Textilhulladék, Használt olaj és zsiradék, Italoskarton hulladék.

Mit tehetünk mi?
A jelenlegi helyzet arra világít rá, hogy a hulladék megelőzése nagyobb prioritást kell élvezzen a hulladékgazdálkodásban! Ez papíron már megvalósult, a gyakorlatban sajnos fordított a helyzet. Fokozott figyelmet kell fordítani bevásárlásainkra, hogy tényleg csak a szükséges dolgokat vegyük meg és ha megvesszük, ügyeljünk, milyen csomagolásban van, illetve melyik országban készült.
A kertben és a konyhában keletkező növényi eredetű zöldhulladék (zöld javak) helyben komposztálással hasznosítható a legjobban, környezeti szempontból ugyanis alaptörvény, hogy szállítani, kezelni nem érdemes. Komposztáljuk otthon, vagy építsünk komposztáló kast és termesszünk magunknak finom élelmet!

További kampányaink a megelőzés érdekében:

1,5 órás Prezi előadás a Hulladékok Világáról!Bookmark and Share