Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Ökoiskoláknak, Zöld suliknak

nyomtatható verzió

"Idén 234 intézmény nyerte el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett nyílt pályázaton, a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést, az "Ökoiskola" címet!" (www.ofi.hu)

okoiskola

Jó ennyi ismerős névvel találkozni, hisz' az utóbbi évek alatt rengeteg iskolával dolgoztunk együtt. Számtalan helyen környezetvédelmi kiállításokat szerveztünk, versenyeket szponzoráltunk, fotópályázatot hirdettünk, vagy éppen öko játszóházat rendeztünk. A pedagógusokkal folytatott beszélgetések alapján rengeteg tapasztalatot sikerült összegyűjtenünk.
A továbbiakban szeretnénk ezek alapján szemléletformáló ötletbörzét, segítséget nyújtani, mivel lehetséges még kiegészíteni a zöld rendezvényeket, a környezeti- és globális nevelést, a fenntartható fejlődés megismertetésére és a lakosság környezeti érzékenyítésére irányuló projekteket.

célbadobós

Javaslatainkat két részre osztottuk: ingyen, térítésmentesen kivitelezhető projektekre és ötletekre, valamint költségekkel járó, pályázathoz csatolható programcsomagokra.

A) INGYENES, TÉRÍTÉSMENTES OKTATÁSI ESZKÖZÖK
Kiállításaink (Hulladékból Termék kiállításTükörben a Világ kiállítás és Hulladékból Művészet), valamint ÖKO-Pack Játszóházunk látogatása díjmentes.
Érdemes figyelni országjáró vándorkiállításaink helyszíneit (Aktuális zöld programok), ha a közelben járunk, csoportos bejelentkezés esetén ingyenes tárlatvezetést biztosítunk.

Ingyenesen elérhető ÖKO-Pack oktatóanyagok és videók:
Pedagógusok figyelmébe ajánljuk a fenti projektekhez kapcsolódó ismeretterjesztő anyagainkat.

 • A Hulladékból Termék kiállítás oktatófilmjét azoknak ajánljuk, akik szeretnének elmélyülni a szelektív hulladékgyűjtés világában. A DVD három filmet tartalmaz: a kiállítás tárlatvezetését, egy szelektív képregényt és az Alma Zenekar Szuperkukák c. slágerét. Az ÖKO-Pack Kft. célja, hogy mindenki lássa a szelektálás értelmét és lényegét! Rendelje meg, vagy töltse le! Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul! Youtube linkek: 1. rész, 2. rész.hute
 • A Zsigerbeszéd c. film a Fenntartható Fejlődést vizsgálja. Az alapfogalmakat tisztázva rávilágít a világ folyamatainak összefüggéseire és rámutat a jelenlegi életvitel és felfogás veszélyeire. Rendszerszemléletben gondolkodva boncolgatja az általunk kreált problémák okait és felhívja a figyelmet többek között arra, hogy az okokat kell keresni és kezelni, nem pedig az okozatot.zsigerbeszed
 • Tükörben a Világ oktatófilm. Dr. Vida Gábor közreműködésével elkészült az új oktatófilm a Tükörben a Világ kiállításról. A film a tukorbenavilag.hu oldalról le is tölthető.
 • Az Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartató társadalom című videósorozat az éghajlatváltozás, az erőforrás használat és gazdasági szerkezet összefüggéseit vitatja meg. föld
 • Biomassza dilemma, korunk aranyláza. Gyulai Iván előadása az SZVT Környezetvédelmi Klubjában. Mi is az a biomassza? És mivel fűtenek a biomassza erőművek? Milyen hatásai vannak a bioüzemanyagoknak? Érdekes összefüggések és adatok a megújuló energiákról és a biomasszáról.
 • További környezetvédelmi videók és előadások is megtekinthetők folyamatosan frissülő videótárunkban!
 • Komposztáló kas, a legjobb környezetvédelmi megoldás: kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer! Iskolák számára kifejezetten ajánljuk ezt a permakultúrás komposztáló ötletet, mely nemcsak a zöld javak hasznosítására, de növények termesztésére is tanítja a gyermekeket. ökoiskola_11
 • Klímamentő tábla - Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! A klímaváltozás hatásaival, valamint megoldásokkal foglalkozó oktatási segédletünk oldalunkról ingyenesen elérhető.
 • Nem kérünk szórólapot! - figyelemfelhívó segédeszköz a szóróanyagoktól, reklámújságoktól hideglelést kapók számára.ökoiskola_14
 • Spórolási tippek - majd' 100 tipp egy helyen összegyűjtve! Hulladék, energia, víztakarékosság, étel, közlekedés, házi praktikák minden mennyiségben.                                                                    ökoiskola_4ökoiskola_2ökoiskola_1
 • Ökocímke adatbázis - Magyarországon használatos ökocímkék gyűjteménye.                                                                              ökoiskola_12ökoiskola_13ökoiskola_6ökoiskola_7


B) BÉRELHETŐ OKTATÁSI ESZKÖZÖK
Pályázatok tervezése és kivitelezése során programjainkkal állunk szíves rendelkezésükre! Környezetvédelmi programjainkat ajánljuk nonprofit szervezetek, állami intézmények, önkormányzatok, hatóságok, oktató-nevelő intézmények, iskolák és cégek számára is!
Célunk
a környezettudatosság ideájának terjesztése és fejlesztése, a mértékletes és fenntartható jövő érdekében.
Aktívan bevonjuk a résztvevőket az alkotás és az együttjátszás, szórakozás élményébe és megteremtjük azt a belső motivációt, hogy akarjanak tenni és tegyenek valamit környezetük jobbá tétele érdekében!
Üzenetünk: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!"

Hulladékból Termék kiállítás
A látványos és meghökkentő országjáró tárlaton csapatunk néhány hét leforgása alatt 3-5000 látogató tárlatvezetését, tájékoztatását biztosítja, a legkisebbektől a legnagyobbakig.
350-400 négyzetméteres környezetvédelmi-, és ismeretterjesztő kiállítás a hulladékmegelőzésről (komposztálás) és a szelektív hulladékgyűjtés eredményeként összegyűjtött hulladékok újrahasznosításáról, illetve a különböző hulladékfajták (papír, fém, üveg, műanyag) környezeti hatásairól, továbbá bemutatjuk a magyar cégek által készített több száz újrahasznosított terméket.
Kiállításunk kisebb bemutatója (80nm) is megrendelhető.
Árajánlat kérés: Tuba Erzsébet - tubaerzsebet[kukac]okopack.hu

Tükörben a Világ kiállítás
Cégünk pár hét alatt 3-5000 látogató tárlatvezetését, tájékoztatását biztosítja, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Kiállításunk külföldön is kivívta a szakma elismeréseit! 350 négyzetméteres kiállítás, mely a fenntartható fejlődés alapfogalmait mutatja be az élménypedagógia eszközeivel: ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, a víz, mint érték.
Kiállításunk kisebb bemutatója (80nm) is megrendelhető.
Árajánlat kérés: Tuba Erzsébet - tubaerzsebet[kukac]okopack.hu

ÖKO-Pack Játszóház
Környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában megismerteti, felhívja a figyelmet a környezeti problémákra; bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását, károsodását; fejleszti a képességeket az átadott ismeretek révén és mindemellett pozitív viszonyulást és szemléletváltozást generál a környezetünkkel kapcsolatos kérdések terén. Öko, szemléletformáló kartonjátékaink és eszközeink mozgásos, ügyességi, valamint szellemi játékok, melyek szabadtéri és zárt térben is lebonyolíthatóak.
Egy-egy játék időtartama 2-15 perc, mely a kisebb korosztály számára is élvezetes élményt nyújthat. Aktív elfoglaltság egy időben: kb. 20 fő
Árajánlat kérés: Mészáros Ferenc - mferenc{kukac}okopack.hu

 Bookmark and Share