Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Újrahasználat

nyomtatható verzió

A már hagyománynak számító, idén november 21-29. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) keretében az ÖKO-Pack Kft. mintaprojektek megvalósítására vállalkozott: hatóságokat és civil szervezeteket buzdít arra, hogy önkéntes vállalásaikon keresztül valós, mérhető hulladékcsökkenést érjenek el.

Az újrahasználat azt jelenti, hogy az adott terméket, különösebb fizikai beavatkozás nélkül ugyanarra a célra, ugyanarra a tevékenységre használjuk. Erre jó példa az az italcsomagolás, amelyiknél az üveg visszaváltható és újratöltésre kerül. Ezt a folyamatot kb. 40 alkalommal lehet megismételni, így az egyes csomagolóanyagok életciklus elemzése szerint az újratölthető csomagolások általában lényegesen környezetkímélőbbek, mint az "egyutas" csomagolások. Ráadásul az eldobható csomagolás beépül a termék árába, így drágábbá teszi azt. Ezért is érdemes visszaváltható csomagolású terméket venni!

EWWR_08

Ezen túl számos lehetőség adódik különböző termékcsoportok újrahasználatára a gazdaság különböző szegmenseiben a lakossági gyakorlatoktól kezdve (használt ruhák, elektronikai eszközök, antikváriumok, adományboltok stb.) a különböző ipari alkalmazásokig (gépezetek, alkatrészek, javító üzemek, járműipar stb.).

Az újrahasználat jellemző a művészvilágra is, hiszen sokan környezettudatos gondolkodásukat úgy öntik formába, hogy hulladékból, szemétből alkotnak, megdöbbentve, elgondolkoztatva ezzel az embereket.
Az újrahasználatra nagyon jó példa a számtalan aukciós portál, apróhirdetési oldal és facebook csoport, ahol a feleslegessé vált dolgok új gazdára lelhetnek (Vatera, TeszVesz, Jófogás, Apród stb.).

Reuse centerek

Hazánkban már jelentős lakossági és kisebb volumenű újrahasználati központ kezdeményezések találhatóak, azonban ezek egymástól elszigetelten léteznek, egyelőre nincsen olyan hálózat, amely összekapcsolná őket.. Ilyenek a már fentebb említett cserebere börzék (könyvek, ruhák, antik holmik), az újrahasználattal foglalkozó kereskedések (hibás alkatrészek cseréje, javító üzletek...), az ipari szintű használatra előkészítés, szervezett újrahasználat (second hand), adományboltok és az online használtcikk kereskedések.
Ezen kezdeményezések esetében jórészt hiányzik a minőségellenőrzés és a felújítási tevékenység, a korszerű értelemben vett újrahasználati üzletág még lassan bontogatja szárnyait Magyarországon. Pedig felmérések alapján Magyarországon a vásárlási hajlandóság 65% a használt termékekre vonatkozóan.

gumi labda, morzsi, újrahasznosítás, recycling, újrahasználat

Az akció célja egy közösségi program keretében felhívni a figyelmet a hulladékképződés megelőzésének fontosságára. A bolhapiac lehetőséget ad a nem használt termékek újbóli értékesítésére, és a vásárlók olcsón juthatnak hozzá még jó állapotú és jól használható termékekhez.
Egy ilyen cserebere platform létrehozása elősegíti az újrahasználatot, és meghosszabbítja a termékek "hasznos élettartamát".
Lakossági pályázatot is hirdetünk “Jó lesz az még valamire!" címmel. Ezzel megmutathatjuk, milyen érdekes és nagyszerű dolgokat, eszközöket lehet létrehozni régi tárgyainkból.

Kihangsúlyozzuk a termékek teljes élettartamának kihasználását.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében több akcióval is készülünk a csatlakozott helyszíneken: cserebere piacot szervezünk, pályázatot írtunk ki, hulladéklerakóba hirdetünk nyílt napot.

sz_bolhapiac_02 sz_bolhapiac_03

Az “Egy hét az újrahasználat jegyében" akcióban résztvevő szervezeteknek köszönjük az önkéntes vállalásokat és a fáradozást!

A mintaprojektek megvalósítását az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezője, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatja.

ÖKO-Pack Kft.
Európai Hulladékcsökkentési Hét
www.ewwr.eu

További információ:
Tuba Erzsébet - ÖKO-Pack Kft.



Bookmark and Share