Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Szelektív gyűjtés

nyomtatható verzió

A már hagyománynak számító, idén november 21-29. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) keretében az ÖKO-Pack Kft. mintaprojektek megvalósítására vállalkozott: hatóságokat és civil szervezeteket buzdít arra, hogy önkéntes vállalásaikon keresztül valós, mérhető hulladékcsökkenést érjenek el.

A hulladék szelektív gyűjtése nem cél, csupán egy eszköz. Ha élünk a külön gyűjtés lehetőségével értékes nyersanyagokat juttatunk vissza a körforgásba.

EWWR_11

A tesztelt hatóságoknál és a civil szervezeteknél is különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká nap mint nap, s ezek jó része alkalmas hasznosításra, így külön gyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolás), valamint az újságpapír) teszik ki.

EWWR_20

Ha mindent szelektálnánk, alig kerülne valami a hulladéklerakóra (szeméttelepre). Sajnos jelenleg azonban a helyzet tótágast áll és a háztartási hulladék több mint 60%-a kerül lerakásra, s mindössze 17%-át szelektáljuk (Forrás: Eurostat).

ZIR_61

A nagyobb begyűjtési arány érdekében számos szervezet kampányol folyamatosan szemléletformáló anyagokkal, ez a projekt is ezt a célt szolgálja. A Hulladékcsökkentési Hét keretében és az OKTF NHI-nak köszönhetően most a tesztelt helyszínekre Recobin beltéri szelektív gyűjtőket, információs anyagokat, figyelemfelhívó plakátokat tudunk biztosítani és a munkavállalók környezettudatosságát növelő előadások tartását is vállaljuk.

EWWR_22

Ökukákkal az intézményi szelektív hulladékgyűjtésért!

Akció keretében használt eszközök:

A “Légy Te is válogatós: Gyűjtsük szelektíven a hulladékokat a munkahelyen is" akcióban résztvevő szervezeteknek köszönjük az önkéntes vállalásokat és a fáradozást!

 • Földművelésügyi Minisztérium
 • Büntető Kollégium
 • Budai Központi Kerületi Bíróság
 • II-III. kerületi Bíróság
 • Herman Ottó Intézet
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
 • Zöld Kör Egyesület
 • Zsámbéki Önkormányzat
 • Zsámbéki Könyvtár
 • ELTE EKSZ
 • Pécsi Könyvtár

A mintaprojektek megvalósítását az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezője, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatja.

További tudnivalók a helyes szelektálásról:

S mi van a kulisszák mögött?
A szelektív hulladékgyűjtésről az egyik legnagyobb tévhit, hogy a hulladékokat begyűjtésnél összeöntik. Ennek oka a hiányos kommunikáció és az emberek lustasága. Könnyebb ezzel a kifogással eltolni magunktól a szelektálás plusz feladatait, mind tudatosan vásárolni, komposztálni és hetente eljárni a gyűjtőszigetre.

100 hulladékhasznosító cég munkája a bizonyítékunk arra Magyarországon, hogyan hasznosítják az egyes hulladékokat. Az egyes hulladékfajtáknál részletesen kitérünk az újrahasznosítás mikéntjére és hogyanjára: Papírhulladék,Műanyaghulladék, Üveghulladék, Fémhulladék, Zöldhulladék, Gumihulladék,Elektronikai hulladék, Roncsautó, Gépjármű-hulladék, Veszélyes hulladék,Textilhulladék, Használt olaj és zsiradék, Italoskarton hulladék.

Mit tehetünk mi?

A jelenlegi helyzet arra világít rá, hogy a hulladék megelőzése nagyobb prioritást kell élvezzen a hulladékgazdálkodásban! Ez papíron ugyan már megvalósult, de a gyakorlatban sajnos fordított a helyzet. Fokozott figyelmet kell fordítani bevásárlásainkra, hogy tényleg csak a szükséges dolgokat vegyük meg és ha megvesszük, ügyeljünk, milyen csomagolásban van (újrahasznosítható-e), illetve melyik országban készült (mennyire érkezett messziről).

ÖKO-Pack Kft.
Európai Hulladékcsökkentési Hét
www.ewwr.eu

További információ:
Tuba Erzsébet - ÖKO-Pack Kft.Bookmark and Share