Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Papírfelhasználás

nyomtatható verzió

A már hagyománynak számító, idén november 21-29. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) keretében az ÖKO-Pack Kft. mintaprojektek megvalósítására vállalkozott: hatóságokat és civil szervezeteket buzdít arra, hogy önkéntes vállalásaikon keresztül valós, mérhető hulladékcsökkenést érjenek el.

papir_reszletes_25

A papír természetes eredetű, viszonylag gyorsan lebomló anyag, ezért környezetbarátnak tekinthető. Azonban gyártása jelentős vízszennyezéssel jár,az alapanyagához pedig sok fát kell kivágni, ezért

AHOL CSAK LEHET, TAKARÉKOSKODJUNK VELE!

A papír rövid története:
Az ember a kezdetek óta igyekszik lejegyezni a vele történteket. Őskorban sziklára, ókorban papiruszra és állatok bőrére, drága selyemre. A múlt századtól kezdve az új eljárások alkalmazásával már mindenki számára elérhetővé tették a papírt. 450 papírféleség létezik, a zsebkendőtől a fotópapírig.

Környezeti hatásai:

1 tonna papír előállításához legalább 2-3,5 tonna fára van szükség!

 • fakivágások miatt az erdőben lévő állati élőhelyek csökkennek
 • táplálékláncok egysége omolhat össze
 • párologtatás csökkenése, vízforgalom-változás
 • elsivatagosodás gyorsulása
 • talajerózió fokozódása

A papírfelhasználás csökkentésére kidolgozott akció az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében:

Megelőzés:


A papír újrahasznosítása:
A szelektíven gyűjtött papír válogatásra kerül, majd bebálázzák. Így szállítják a papírgyárba, ahol pépesítik és elsősorban hullámkartont állítanak elő belőle. Ebből készül a kartondoboz, amibe termékek millióit csomagolják. De hulladék papírból lehet újrapapírt is előállítani, ami az irodai munkát teszi környezettudatosabbá. Fénymásolóba, nyomtatóba nyugodtan tehető, sőt, ha a cég különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, borítékjait is lecserélheti szép, szürkés színű újraborítékra.

papir_reszletes_19

Ami azonban végképp kimagasló a papír hasznosításánál, az a kartonbútor.
A hullámkarton előnyös tulajdonságait kihasználva ugyanis Törökbálinton már évek óta készülnek ilyen lakberendezési, irodaberendezési tárgyak, melyek otthonunkat, irodánkat teszik barátságosabbá.

NE FELEJTSD EL!

SZELEKTÍVEN GYŰJTSD A PAPÍRT ÉS TAKARÉKOSKODJ VELE!


Az akció célja
A cégek, vállalkozások általában nagy mennyiségű papírt használnak fel éves szinten. Ez a mennyiség azonban könnyűszerrel csökkenthető: az Európai Hulladékcsökkentési Hét alatt bevezetünk néhány új gyakorlatot a szervezeten belül és figyelemmel követjük, ahogyan a felhasznált papír mennyisége - ezzel együtt a keletkező papír hulladék mennyisége is - jelentősen mértékben lecsökken.

Az “Irodák a papírfelhasználás csökkentéséért" akcióban résztvevő szervezeteknek köszönjük az önkéntes vállalásokat és a fáradozást!

 • Földművelésügyi Minisztérium
 • Herman Ottó Intézet
 • Zöld Kör Egyesület
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
 • Zsámbéki Önkormányzat
 • Zsámbéki Könyvtár
 • ELTE EKSZ
 • Pécsi Könyvtár

A mintaprojektek megvalósítását az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezője, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatja.

ÖKO-Pack Kft.
Európai Hulladékcsökkentési Hét
www.ewwr.eu

További információ:
Tuba Erzsébet - ÖKO-Pack Kft.Bookmark and Share