Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Újrahasználat

nyomtatható verzió

(RE-USE) A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldási lehetőség az újrahasználat. Ez esetben az adott terméket, csomagolást - átalakítás nélkül - újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ennek legismertebb példája a visszaváltható (betétes) üveg.
A hulladékképződés megelőzését szolgáló intézkedésekről a 2012. évi CLXXXV. törvény 4. melléklete szól.

ÚJRAHASZNÁLAT
Az újrahasználat azt jelenti, hogy adott terméket, különösebb fizikai beavatkozás nélkül ugyanarra a célra, ugyanarra a tevékenységre használjuk. Erre jó példa tehát az újratöltés, amikor az italcsomagolásnál az üveg visszaváltható és újratöltésre kerül. Ezt a folyamatot kb. 40 alkalommal lehet megismételni, így az egyes csomagolóanyagok életciklus elemzése szerint az újratölthető csomagolások általában lényegesen környezetkímélőbbek, mint az "egyutas" csomagolások. Ezeknél az eldobható csomagolás beépül a termék árába, így drágábbá teszi azt. Ezért is érdemes visszaváltható csomagolású terméket venni!
Az alábbi linken - a teljesség igénye nélkül - megtalálhatóak azon termékek, melyek csomagolási visszaválthatóak, három kategória alapján (sörök, borok, alkoholmentes termékek): Betétdíjas csomagolásban kapható termékek

De ezen túl számos lehetőség adódik különböző termékcsoportok újrahasználatára a gazdaság különböző szegmenseiben a lakossági gyakorlatoktól kezdve (használt ruhák, elektronikai eszközök, antikváriumok, adományboltok stb.) a különböző ipari alkalmazásokig (gépezetek, alkatrészek, javító üzemek, járműipar stb.).

A törvény általi meghatározás mellett, ide értendő a lakosság általi újrahasználat is. Erre a legjobb példa a befőttesüveg, amit később nagyon jól használhatunk fel újra és újra finom lekvárok, savanyúságok elrakásához!
Az újrahasználat nagyon jellemző a művészvilágban is, hiszen sokan környezettudatos gondolkodásukat úgy öntik formába, hogy hulladékból, szemétből alkotnak, megdöbbentve, elgondolkoztatva az embereket.

Hulladékból Művészet

Hints Project - hulladék molinóból táska   hulladék és művészet, Szabó Eszter Ágnes, recycling art, táska, Hulladékból Termék  

Szabó Eszter Ágnes táskái műanyag óriásplakátokból készülnek

Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás  Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás  Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás
így készül Antal Csaba pilleköve, mely palackokra épített beton térbútor.

Az újrahasználatra nagyon jó példa a számtalan aukciós portál, apróhirdetési oldal és facebook csoport, ahol a számodra feleslegessé vált dolgokat eladhatod illetve elcserélheted. (Vatera, TeszVesz, Jófogás, Apród...)

JAVÍTSUK MEG, NE DOBJUK EL!
Egyre több technikai eszközzel vesszük körbe magunkat, hogy egyszerűbbé tegyük életünket. A sors fintora, hogy a technika sokkal inkább megnehezíti létünket és komoly terhelést jelent környezetünk számára is. A számítógép feltalálásának célja is az volt, hogy felváltsuk a papír használatát. Ennek ellenére pont a fordítottja történt, mióta számítógépet használunk, 40%-kal nőtt a papír felhasználása.
(Forrás: A világ helyzete 2004)

Technikai eszközeink élettartama egyre rövidebb, ezért kulcsfontosságú, hogy mit kezdünk velük, amikor elromlanak. Ha javítóműhelybe visszük meghosszabbíthatjuk életüket, így ritkábban kell új eszközöket vásárolni. Ez nemcsak a számítógépekre és telefonokra vonatkozik, hiszen ruhánkat a szabónál, cipőnket pedig a cipésznél javíttathatjuk. Ezért mielőtt kidobunk valamit, gondoljuk meg, hogy nem tudjuk-e esetleg megjavíttatni, továbbadni, vagy másképpen hasznosítani. Kis hazánkban szép kis adatbázis gyűlt össze a javítóműhelyekről, ahol megtalálhatjuk a nekünk szükséges céget, vállalkozót:
http://javitomuhelyek.humusz.hu/
http://zoldterkep.hu/

Reuse centerek

Hazánkban már jelentős lakossági és kis volumenű újrahasználati kezdeményezések találhatóak, azonban ezek főként egymástól elszigetelten léteznek, nincsen olyan hálózat, amely igazán összekapcsolná őket, így ezek a magok egymástól függetlenül végzik a tevékenységüket. Ilyenek a cserebörzék (könyvek, ruhák, antik holmik...), az újrahasználattal foglalkozó kereskedések (hibás alkatrészek cseréje, javító üzletek...), az ipari szintű használatra előkészítés, szervezett újrahasználat (second hand), adományboltok és az online használtcikk kereskedések. Ezen kezdeményezések esetében jórészt hiányzik a minőségellenőrzés és a felújítási tevékenység, a korszerű értelemben vett újrahasználati üzletág még lassan bontogatja szárnyait Magyarországon. Pedig felmérések alapján Magyarországon a vásárlási hajlandóság 65% a használt termékekre vonatkozóan.

hierarchia_14

A CERREC (Central Europe Repair & Re-use Centres and Networks) kísérleti jelleggel újrahasználati központokat hozott létre. Mint már említettük létezik néhány használtáru kereskedelemmel foglalkozó vállalat hazánkban, azonban ipari, kereskedelmi, szolgáltatói és irodákból származó selejtezéskor összegyűjtött használati cikkek számára kialakított újrahasználati központ jelenleg nincsen Magyarországon. A projekt tapasztalatai szerint a beérkező javítható hulladék mennyisége kevesebb az előzetes becslésekhez képest, a legalkalmasabb hulladékok az áruházak raktáraiból kerülnek ki, a lakosságtól összegyűjtött használati cikkek jelentős része elavult, nehezen újrahasználható, valamint a szolgáltatóktól begyűjtött termékekből a néhány éves IT hulladékok alkalmasak főként az újrahasználatra.
A CERREC projekt által meghatározott egy lehetséges forgatókönyve szerint több különböző fontos aspektust kell figyelembe venni az újrahasználat sikerességéhez Magyarországon. Ezek az alábbiak:

  • Használtcikk-begyűjtés logisztikai rendszerének kidolgozása
  • Hitelesített újrahasználati központok létrehozása
  • Nemzeti jóváhagyási rendszer kialakítása
  • Újrahasználati központok működésének jóváhagyása
  • Újrahasználati hálózatok létrehozása

Ezekbe a rendszerekbe nem csupán a kisebb boltok, bolhapiacok, cserebörzék és hasonló kis volumenű kezdeményezések lennének bevonva, hanem az igazán jelentős vonása az áruházláncokkal és különféle szolgáltatókkal való együttműködés. Ezen szervezeteknek ajánlatot tenne az üzemeltető, hogy az újrahasználható tárgyakat milyen minőségben és más egyéb feltételekkel tudja átvenni. Miután beérkeznek a gyűjtőterületre a cégektől elszállított hulladékok, válogatásra kerülnek, amely tevékenység után meghatározzák, hogy valóban újrahasználhatóak-e ezek a termékek. Amennyiben megfelelt az adott tárgy a feltételeknek, javítás, tisztítás és tesztelés után újra értékesítésre kerülhet. A minőség biztosítása érdekében a boltban illetve online felületen árusított termékekre cseregaranciát vállal az üzemeltető.

Egy ilyen szisztéma a minőségbiztosítás, természeti erőforrások, a környezet és az egészség védelme érdekében is jelentős előrelépés lehet, mely létrehozhatja a korszerű újrahasznosítási rendszereket hazánkban. A felújítás és újrahasználat elterjedésével lényegesen befolyásolható a termelési folyamatok nyersanyag- és energiaigénye, amely kedvező következményekkel jár környezeti szempontból. Kedvező gazdasági és szociális következmények is járhatnak együtt az újrahasználati kezdeményezések megvalósulásával. Többek között ezek közé tartozhatnak a foglalkoztatáspolitikai intézkedések, melyben a munkanélküliek átképzését, munkához jutását biztosítják. Valamint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára könnyebben elérhetővé válnak bizonyos használt termékek, eszközök.
Tehát a magyarországi szervezett újrahasznosítás elterjedése igen lényeges környezeti, gazdasági és társadalmi változásokat hozna magával. Azonban ezektől eltekintve és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve is elengedhetetlen a cselekvés a hulladékok keletkezésének megelőzése és újrahasználata terén.

hierarchia_19

...Ez a tábla valamikor mérnöki asztal volt a gátcsinálás idején, de eltört a lába, itt hagyták Matulának. Azóta különféle szerepeket töltött be. Általában asztal volt, ámbár nem volt lába. Aztán gyúródeszka lett, de Matula a dohányt is ezen vágta, a szalonnát is, a halat ezen bontotta, a gombát ezen szárította, s általában táblának nevezte, mint ahogy az is volt. Ha aztán a tábla a sokféle használatnak megfelelően különféle színű és szagú kezdett lenni, homokkal megsúrolta a vízparton, és napon megszárította. Jelen állapotában sötétbarna színű volt.

tuskevar_01

(Fekete István: Tüskevár. Móra könyvkiadó, Budapest, 1974.189.p.)Bookmark and Share