Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Megelőzés

nyomtatható verzió
A korszerű hulladékgazdálkodásban a megelőzés a legelső lépés, hiszen "az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik". Ennek érdekében hulladékszegény technológiákat, gazdasági ösztönzőket kell bevezetni.
 • Mit kezdjünk tehát a keletkezett hulladékokkal?
 • Hogyan tudnánk csökkenteni ezt az óriási keletkező hulladékmennyiséget?
 • Hogyan tudnánk csökkenteni a környezetre gyakorolt terhelését, szennyezését?
Ezekre a kérdésekre ad választ a következő prioritási (fontossági) sorrend, melyet betartva hatékonyan lehet csökkenteni a hulladékok mennyiségét és környezetre gyakorolt terhelésük mértékét.
A korszerű hulladékgazdálkodásban ez az első lépés, hiszen "az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik". Ennek érdekében hulladékszegény technológiákat, gazdasági ösztönzőket kell bevezetni:
 • A betétdíjas csomagolás alkalmazása
 • Hosszú élettartamú termékek gyártása
 • Kisebb tömegű termékek gyártása
 • Javítható termékek gyártása, a kisipari javító szolgáltatások támogatása
 • Termékhelyettesítés - a hulladékképző termék felváltása
 • Takarékos termékhasználat - a használati idő növelése
 • A fogyasztás csökkentése - bizonyos termékekről való lemondás
 • Környezetterhelő termékek adóztatása (pl. írországi szatyoradó)
A hulladékképződés megelőzését szolgáló intézkedésekről a 2012. évi CLXXXV. törvény 4. melléklete szól.
A másik lehetséges megelőzési technika a környezettudatos vásárlás. A megnövekedett kínálat, a reklámok és az akciók sokszor felesleges vásárlásokba "hajszolnak" bele minket, melynek vagy az az eredménye, hogy fogyasztás előtt lejár a szavatossága, vagy nem használjuk.
További információk a www.tudatosvasarlo.hu oldalon.
Az egyik lehetséges és leghatásosabb megelőzési technika a környezettudatos vásárlás.
A vásárlás egy döntés. Eldöntheted, mit és kit támogatsz pénzeddel, és mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Vásárolj tudatosan, piacon és támogasd ezzel is a hazai termelőket, a hazai élelmiszer előállítást!

helyi piac, őstermelői piac, tudatos vásárlás, humusz

Kincsünk a Piac c. videó
Napjainkban újra népszerűek lettek az őstermelői piacok, melyek felemelkedését a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékstratégiája is magába foglalja. 2011. augusztus 31-én nyílt az első budapesti magyar termelői piac a kőbányai Liget téren. Régi probléma látszik megoldódni a Liget téri piac nyitásával, hiszen a magyar őstermelőktől származó termékek - ha nem is hiánycikknek, de legalábbis - nehezen beszerezhető élelmiszereknek számítottak eddig Budapesten. A hazai őstermelői termékek megvásárlásával és fogyasztásával nemcsak egészségesebb táplálékhoz jutunk, de környezetbarát módon, olyan terméket választottunk, mely nem utazta többször körbe a Földet, sőt, egyes társadalmi problémáinkra is gyógyírként szolgálhat.
Forrás: Kormany.hu

helyi piac, őstermelői piac, tudatos vásárlás, humusz

Kövesd a "Tudatos vásárlók 12 pontját" és add tovább a jól bevált praktikákat!
Tudtad-e, hogy ha jóllakottan megyünk el vásárolni, bizonyítottan kevesebbet vásárolunk!?
Fokozottan figyeljünk a csatolt termékekre! Ne vásároljunk meg valamit azért, hogy kapjunk mellé valami kis ajándékot. Ezek nagyrészt feleslegesek számunkra: termékminta, ajándéktárgy, nyeremény-akció, stb. Arról nem is beszélve, hogy ezek csak látszólagosan "ingyenesek". Természetesen bele van kalkulálva az árba a számunkra talán felesleges kacat is.

Ajándékozás

A mi kultúránkban az ajándékozás a szeretet egyik kifejező eszköze. Egy indián törzsnél viszont betegségnek számít a birtoklás iránti vágy. Akin észreveszik, hogy túlságosan lázba hozzák a tárgyak, azért komolyan aggódni kezdenek. A betegség gyógymódja az, hogy az illetőt addig halmozzák el mindenféle ajándékkal, amíg a tünetei el nem múlnak.
A "fejlett" társadalmakban az emberek karácsony előtt órákat állnak sorban, hogy drága ajándékokat vásároljanak a szeretteiknek. Vajon ezzel szerezhetik nekik a legnagyobb örömet?
Az ajándék biztos, hogy csak egy tárgy lehet?
Az alábbi ajándékutalvány lehetőséget ad arra, hogy igazi meglepetést, közös programot, vagy kényeztetést ajándékozz, mert a közösségi élmény lehet nagyobb örömöt okoz, mint egy tárgy.
(Tükörben a Világ kiállítás, Jagodics Edit)

TAV, tükörben a világ, kiállítás, fenntartható fejlődés, környezetvédelmi kiállítás

Tükörben a Világ oktatócsomag
  Kattints ide a nyomtatható verzióért!

Hasonlóan ötletes kezdeményezés az "Ajándékozz időt", a Slow Budapest kampánya.
Mondják, hogy az idő pénz, de leginkább érték. Ajándékozzuk hát meg szeretteinket valami igazán értékessel, egy maradandó élménnyel, egy kedves emlékkel!

KOMPOSZTÁLÁS

A komposztálás során a szerves hulladékból (zöld javak), a növények számára felvehető hasznos tápanyag, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik. A háztartásunkban keletkező szemét egyharmadát is megelőzhetjük, ha a konyhai- (zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, teafű, tojáshéj, vágott virág), és a kerti hulladékokat (fűnyesedék, ágak, elszáradt növények) külön gyűjtjük és komposztálással hasznosítjuk!
Komposztálhatunk helyben, prizmában, fa keretben, műanyag silóban, fém hálóban, vagy éppen bontott téglából épített komposztálóban. Sokan a hely szűkére hivatkoznak, pedig már komposztálhatunk lakásunk erkélyén, családi házunk kertjében, társasházunk udvarán, munkahelyi közösségben, oktatási-, kulturális-, szociális intézményben, vagy éppen közparkban. Ezekre mind van már lehetőség Magyarországon, a legújabb sikeres kísérlet a Lakóközösség Program:http://www.komposztmester.hu. A Komposztmester Kft. a zöldjavak megmentését, helyben tartását és hasznosítását tűzte ki zászlajára. Komposztálási programjaik egyre több helyen elérhetők Budapesten, érdemes megkeresni civil partnereiket lakókörnyezetünkben is, mert sokat segíthetnek a fenntartható életvitelben. Ne feledjük, komposztálással megspóroljuk szemetünk mennyiségének egyharmadát!
Ha a komposztálás mellett gazdálkodni is szeretnénk, érdemes a permakultúra fortélyaival megismerkedni. Ennek egyik érdekessége a komposztálót és a veteményest ötvöző komposztáló kas. Ennek segítségével a szerves hulladékok egyből hasznosulnak és a haszonnövényeket táplálják. Így biztonságos és finom élelmiszerforrást hozunk létre, továbbá gazdálkodóvá válhatunk.
Permakultúra weboldal
Komposztáló kas készítése fotókkal

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

fotó: Hankó Gergely

A komposztálás témaköréhez tartoznak a lebomló használati tárgyak is. Itt már mindent megtalálhatunk a lebomló tányéroktól kezdve az evőeszközökig. Ezeknél azonban észben kell tartanunk, hogy az élelem előállítása jóval előrébbvaló, minthogy csomagolást gyártsunk az ehető, természetes alapanyagokból. Ehhez hasonló logikai bukfenc látható a bioüzemanyagok területén, ahol a kukoricából bioetanol készül.
Nézzük meg közelebbről a lebomló műanyag szatyrok, nylonzacskók esetét. A "biológiai úton lebomló", környezetbarát zacskók már első hallásra is felvetnek pár kérdést. Létük értelme és célja az, hogy a hulladéklerakóra kerülve a szemét közt lebomoljanak. Ehhez két komoly feltétel nem teljesül a lerakón, az oxigén jelenléte, mivel a tömörített hulladéktestből ez pont ki van szorítva (ld. Lerakás) illetve a fény, ami a föld alatt nem jellemző jelenség. Tehát szó sincs mikroorganizmusok általi szerves lebomlásról! Egyes szatyrok tartalmazhatnak különböző katalizátoranyagokat, melyek hatására a műanyag láncok gyorsabban szétesnek. Valóban léteznek természetes alapanyagokból - például burgonya-, vagy kukoricakeményítőből - készülő zacskók, de a Magyarországon forgalomban lévő bioszatyrok jelentős része nem ilyen! Újabb logikai bukfenc: A lebomló szatyor a szelektív hulladékok közé dobva, rontja az újrahasznosított termék minőségét, mivel degradáló anyagokat tartalmaz.
MEGOLDÁS: Vásárláshoz textil-, vászontáskát, vagy bevásárló kosarat kell használni.
Forrás: Varacskblog - Környezetbarát nylonzacskó!?

vászontáska, tudatos vásárlás

Nem kérünk szórólapot!
Magyarországon évente fejenként 26 kilogrammnyi szórólapot kapunk, amelyeknek az elkészítéséhez 80 kilogrammnyi fát kell kivágni. Csak legális forrásból évente 84 millió kilogrammnyi direktmarketing-anyagot kap a lakosság, ráadásul a reklámhordozó papírok problémája összetett: egyfelől adatvédelmi szempontból szükséges a jelenlegi rendszer felülvizsgálata, másfelől el kell érni, hogy a címzetlen küldemények aránya lényegesen csökkenjen.
A kampányról bővebben honlapunkon tájékozódhat, illetve innen le is tölthető nyomtatható formában.
Csatlakozz a kezdeményezéshez a Facebookon is!

szórólap, szemét, hulladék, nem kérek szórólapot, faírtás

A világ lakosságának több, mint 50%-a él városi környezetben, s ezen területek a Föld felszínének csupán 2%-át teszik ki, viszont a világ természetes erőforrásainak több, mint 75%-át fogyasztják, és a globális hulladéktermelés 70%-át generálják (UN-MEA, 2006; Ramsar, 2012). Ezért kulcsfontosságú a Nulla Hulladék (Zero Waste), az átalakuló városok (Transition Cities) és a közösségi gazdaság törekvése a hulladékok keletkezésének megelőzése érdekében.

Az átálláshoz egyértelműen ökológiai szemléletre van szükség, ami rendszerben gondolkodik, s a várost is egy élő organizmusként, szerves egészként szemléli. Így könnyű megérteni a koncepció lényegét, miszerint a felesleges pazarlást kivéve a rendszerből, megpróbálja a maradék lineáris folyamatokat körkörös anyagcserévé átalakítani. Ebben a szemléletben a hulladék tápanyag, a természet pedig a legjobb tanár (biomimikri**).
A nulla hulladék város alapelvei és rövid-és hosszú távú stratégiái:

zero

Mind közül a legfontosabb az ökológiai szemlélet elterjesztése szemléletformáláson keresztül. Ez a hosszú távú stratégia mindennek az alapja, melynek szerves kiegészítője a kulcsfontosságú kutatás! A rövid távú stratégiák közé tartozik az innovatív ipari formatervezés (ökodizájn), a környezetvédelmi jogszabályok szigorítása és betartatása, illetve a hulladék minimalizálása, az újrahasznosítás előtt.

Mérhető mutatója is van már ezen törekvésnek, Nulla hulladék Index (ZWI= Zero Waste Index) néven, ami a hulladékgazdálkodási rendszer holisztikus mérésére szolgál. E számítás alapján már összehasonlíthatóak az egyes városok és megoldódik a megelőzés számszerűsítésének problematikája is.

Láthatjuk tehát, hogy a megelőzés a legfontosabb és a leghatékonyabb a hulladékok keletkezésével szemben, a többi csak ezután következik!Bookmark and Share