Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Hasznosítás

nyomtatható verzió

A negyedik lépcsőfokon találjuk a hulladékok energetikai hasznosítását, ami a hulladékégetést és a cementgyári hasznosítást foglalja magába.

A hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy szolgáltatásban történő felhasználása. Ez a folyamat irányulhat hulladékban lévő különböző anyagok (szerves, szervetlen anyagok) visszanyerésére, újrafeldolgozására (anyagában történő hasznosítására), vagy a hulladék anyagaiban rejlő energia felhasználására (energetikai hasznosítás). 

Itt elsősorban az energetikai hasznosítást értjük alatta, hiszen az újrafeldolgozást külön vesszük.

Az energetikai hasznosítás már majdnem a sor végén található. Ide tartozik a hulladékok elégetése fűtőanyagként, ami elsősorban cementgyárainkra jellemző. Minél több fűtőanyagot váltanak ki hulladékkal, annál olcsóbb a cement előállítási költsége. Jelenleg Magyarországon 130,000 tonna hulladék hasznosítására van kapacitás cementgyárainkban (Vác, Beremend). Itt az olvasztókemencében 1400 fokon atomjaira hullanak az adalékok, a ciklus végén kapott végtermék pedig az építkezések elsődleges alapanyaga: a cement.
Fotóink a Duna-Dráva Cement Kft-nél készültek:

energetikai hasznosítás, cement, hulladékégetés energetikai hasznosítás, cement, hulladékégetés

energetikai hasznosítás, cement, hulladékégetés

Másik módszer a hulladékégető művekben történő égetés, ahol hőt állítanak elő, vagy elektromos áramot. Ennek a megoldásnak komoly hátránya az égetés által okozott légszennyezés és a másodnyersanyagok elvesztése, illetve az egyéb társadalmi károk.
A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 1982-ben készült el, ahol napjainkban kb. 400,000 tonna hulladékot égetnek el évente, ami a teljes települési szilárd hulladék mennyiség kb. 11%-a! Ennek az óriási mennyiségnek az elégetéséhez közel 1,5 millió köbméter földgáz szükséges és több mint 800,000 köbméter víz.
A folyamat végén kb. 500,000 GJ-nak megfelelő villamos energia kerül értékesítésre, illetve 480,000 GJ-nak megfelelő energia kerül távhő felhasználásra, amivel Káposztásmegyer fűtésének nagy részét biztosítják.

energetikai hasznosítás, cement, hulladékégetés

A fővárosi HuHaMű működése
A technológia pontos bemutatása folyamatábrával

környezeti állapot 1

A 2013. tél derekán megjelent HVG Fenntartható Fejlődés mellékletben írtunk cikket "Kevés a hulladék?" címmel.

"Észak-Európában kevés a hulladék!" - mintha egy jövőbeni sci-fi híradót hallanánk… Pedig a hír igaz, ha csak gazdasági szempontból értékeljük a kialakult helyzetet.

A képre kattintva megnyithatja a cikket:

hasznosítás

További érdekességek:

A Főtáv projektje (Az Újpalotai Távhőkörzet Hulladékhasznosító Műből való részleges ellátása) a Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton 10% vissza nem térítendő támogatást, közel 533,6 millió forintot nyert el.
A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy a beruházással kapcsolatos munkálatok - így a IV. és XV. kerületi távvezeték építések, és az azzal járó burkolatbontási munkálatok - 2014-ben kezdődnek meg, és 2015 első felében fejeződnek be.Bookmark and Share