Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

A zöldhulladék bemutatása

nyomtatható verzió

Háztartásunkban, kertünkben rengeteg zöldhulladék keletkezik. Ezeket legjobb, ha helyben kezeljük - attól függetlenül, hogy hol lakunk -, így nem kell a kukába tömni, elégetni, vagy elszállíttatni ezt a típusú hulladékot. Egy kis elszántsággal könnyedén tudjuk komposztálni ezeket, azaz termőfölddé alakítjuk a különböző szerves anyagokat, nevezzük őket zöld javaknak. De mik is tartoznak ide pontosan, mit lehet komposztálni?
zöldségek, szárak, levelek, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, vágott virágok, szobanövények, festetlen-, fehérítetlen natúr papír, lomb, levágott fű, gally, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték, fahamu (bővebb lista a komposztmesternél).

HÁZTARTÁSI SZEMETÜNKBEN (TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK) GYAKRAN A 30%-OS ARÁNYT IS ELÉRHETI A KOMPOSZTÁLHATÓ HULLADÉK! 

Gondoljunk csak bele, hogy egy társasház esetében évi több százezer forint is megspórolható komposztálással, hiszen a lakóközösség ennek az áldásos tevékenységnek köszönhetően visszamondhat akár egy egész szemetes konténert! A komposztálás hatására tehát csökken a kukába kerülő hulladék mennyisége, ezáltal mérsékelhető a szemétszállítás költsége.

KOMPOSZTÁLÁS

A komposztálás során tulajdonképpen egy természetes körfolyamatot utánozunk. A folyamat során szerves hulladékból, a növények számára felvehető tápanyagot tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik.

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

A komposztálást úgy kell végezzük, mintha bográcsban főznénk egy jó pörköltet. Mindig a megfelelő hozzávalókat, a megfelelő arányban kell belekevernünk a készülő termékbe, így tökéletes eredményt kapunk.

A komposztálás mesterhármasa:

  • hulladékcsökkentés
  • tápanyag utánpótlás
  • testmozgás, öntevékenység

A komposzt előállítása
Helyezzünk el kertünkben, erkélyünkön a komposztáló edényt, vagy a komposztálásra alkalmas eszközt (fa keret, fémháló, műanyag siló, stb.). Ebbe töltsük a kertben lenyírt és összeszedett füvet, a háztartásban keletkező szerves hulladékot. Alul laza ágak, felette a kerti hulladék, majd a háztartási maradványok. FONTOS A SORREND! Az érést a gombák és baktériumok felszaporodása idézi elő.

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

Ha inkább szívesebben barkácsolgatsz otthon és egyből fel is használnád a jó minőségű földet, hogy finom, saját élelmiszert termelj, íme egy nagyszerű ötlet: Építs saját kezűleg komposztkast! (Bővebb leírás és komposztáló kas összeállítási melléklete)

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

A KOMPOSZT JAVÍTJA A TALAJ SZERKEZETÉT ÉS MINŐSÉGÉT, ÍGY NINCS SZÜKSÉG MŰTRÁGYÁRA!
KÖRNYEZETI HATÁSAI CSAK ELŐNNYEL JÁRNAK!

 komposzt, zöldhulladék, szike, környezetvédelem, másodnyersanyag, környezetbarát, hulladék

A komposztálás szakaszai:

  • bevezető szakasz ( rétegek egymásra helyezése)
  • hőszakasz ( hőkedvelő gombák elszaporodása)
  • közepes hőmérsékletű szakasz ( átalakulási folyamat)
  • kihűlés ( érési szakasz)

Nincs szükség tehát az avarégetésre, ami Budapesten például már be is van tiltva, hanem "elég", ha komposztálunk.

Otthoni komposztálással tehát nemcsak növényeinket gazdagíthatjuk, de csökkenthetjük az általunk termelt szemét mennyiségét is!

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

komposztkas, komposztálás, fenntartható, spórolás, zöld hulladék

Zöld javaink kincset érnek! Komposztkas a Gellérthegyen!

"A tanösvény utolsó előtti állomásán megnézhetünk egy úgynevezett komposztáló kast, amit egy fonott "magaságyás" és egy komposztáló egyben. Ebben a környékbeli lakosok is elhelyezhetik zöld javaikat, hogy a kuka helyett, itt értékes termőföld váljon a konyhai zöld hulladékból...."

gombBookmark and Share