Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Akkumulátor, száraz elem, gyógyszer hulladékok bemutatása

nyomtatható verzió

Akkumulátor, száraz elem

Miből készül?  Hogyan gyűjtik be?

A háztartási szemétbe nem szabad akkumulátort vagy elemet bedobni! Erre az akkumulátorokon található, áthúzott szemeteskukát ábrázoló jel is figyelmeztet. A lemerült ólom-sav akkukat a forgalomba hozatali helyeken (akkumulátor-kereskedés, szerviz, benzinkút, stb.) ingyen le lehet adni. A kisméretű akkumulátorok és elemek begyűjtési hálózata is egyre bővül, mind több műszaki üzlet, áruház, mobiltelefon márkakereskedés helyez ki gyűjtőládát.

Használt elem gyűjtőpont rendelhető:

www.relem.hu           www.forego.hu       www.pontvelem.hu

elemgyujto2  elemgyujto

Hogyan hasznosítják?

A gazdaságos hasznosítás egyelőre csak az ólom-sav akkumulátornál megoldott, amelyből az ólomérc fémtartalmának kinyeréséhez képest 65%-os energiamegtakarítással nyerhető vissza az ólom. Az ólomakkuk gyűjtése saválló konténerben történik. Az ólomkohóban törés, zúzás és a komponensek szétválasztása után kohósítják az ólmot, amit elsősorban új akkumulátorok gyártásánál használnak fel újra. A kénsavat vegyi úton semlegesítik, a keletkező sókat az üvegiparban és a mosószergyártásnál használják fel alapanyagként. A műanyagot granulálják, majd gépjárműalkatrészeket, akkumulátorházat gyártanak belőle. Hazánkban jelenleg nincs akkumulátor-feldolgozómű, ezért a hulladékká vált akkukat a környező országok ólomkohóiba szállítják. Az ólomhulladékra alapozott akkumulátorgyártás akár nyolcszor költségtakarékosabb, ezért nálunk is tervezik a környezetet nem veszélyeztető akkumulátor-feldolgozómű létrehozását. A kisméretű lúgos akkumulátorok feldolgozása igen költséges, ezért ezeket egyelőre a környezetre nézve biztonságos kialakítású veszélyes hulladékokat befogadó lerakókban helyezik el.

A Bátaapáti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeit 2008. október 6-án adták át, az első kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékszállítmány december 2-án érkezett meg. A felszíni létesítményekben 3000 hordót képesek fogadni. 2009 tavaszára elkészültek a lejtősaknák és az összekötő vágatok, 2010 májusára befejeződött a szállítófolyosók és az azokat összekötő nagyhurok fúrása, 2011 szeptemberére pedig a földalatti tároló két kamrájának bányászati kialakítása.

tovább a cikkhez

Forrás: HOE, Hulladékhasznosítás c. füzet

Gyógyszerhulladék

RECYCLOMED KFT.
GYÓGYSZERHULLADÉK BEGYŰJTÉSI TEVÉKENYSÉGE

2005 december 1-től megkezdődött és azóta is zökkenőmentesen, fennakadás nélkül, az összes résztvevő - beleértve a hatóságokat is ¬, megelégedésével zajlik a lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése és szakszerű ártalmatlanítása. A gyógyszerhulladékot, csomagolással együtt!, előírás szerint csak ártalmatlanítani lehet; ez a dorogi és a győri égetőműben történik. Újrahasznosításra nincs lehetőség.

Az ÁNTSZ által jóváhagyott és felügyelt teljesen zárt rendszerű (nem válogatható, szelektálható), az egész országot lefedő begyűjtési háló Magyarország lakossága számára kényelmesen és mindenki számára elérhető módon üzemel (ahol vásárol, oda vissza is viheti a lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket).

Gyűjtőpontok:
Az ország összes patikája és egyéb gyógyszert árusító helye, több mint 4000 gyűjtőhely.

Finanszírozó:
A gyártói felelősség alapján, a magyarországi gyógyszer-gyártók és forgalmazók, mintegy 100 kötelezett.

A begyűjtésben részt vevő partnerek és a hulladék útja:

  • gyógyszertárak és egyéb gyógyszert árusító helyek ( lakosok --> gyűjtődoboz)
  • nagykereskedők (gyógyszertárak -->  központi telephely)

A gyűjtött mennyiség oroszlánrésze változatlanul a gyógyszertárakból származik. A gyógyszertáron kívüli árusító helyekről a számarányukhoz képest kevesebbet gyűjtünk, de a jogszabályok alapján őket is be kellett vonni a gyűjtésbe, annak minden költség vonzatával együtt.

A RECYCLOMED által felépített költséghatékony rendszer eredményessége a környezetvédelemre hagyományosan nagy súlyt fektető gyógyszeripar konszenzusának köszönhető, amelynek cégei ma már magtól értetődően igyekeznek kivenni a részüket az országos hulladékgazdálkodási célok teljesítéséből is.

gombBookmark and Share