Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

A gumihulladék bemutatása

nyomtatható verzió
A gumit kezdetben kaucsukfából nyerték...

...majd később a technológiai fejlődésnek "köszönhetően" kőolajból, valamint adalékok hozzáadásával állítják elő. Mivel azonban a kőolaj kitermelése véges, így újból előtérbe kerülhet a természetes kaucsuk kinyerése...

A TERMÉSZETES BÁZISOK KIAKNÁZÁSA ÖKOLÓGIAI VESZÉLYT JELENT!

A gumiipar rövid története:

Az 1800-as évek végén Michelin a lánya kerékpárjának a kerekére gumitömlőt kötözött, mely beigazolta a hozzá fűzött reményt és kényelmesebbé tette az utazást. Kaucsuk ültetvények és a nyersanyagot hasznosító gyárak épültek. Területszerző háborúk törtek ki az ültetvények miatt. Kalandos és hosszú út vezetett ezidáig, míg a gumiabroncs elnyerte mai végleges felépítését és alakját.

 

gumi rajzolt folyamatábra

 1 TONNA KAUCSUK ELŐÁLLÍTÁSAKOR 3 m3 SZENNYVÍZ KELETKEZIK!

A gumigyártás környezeti kockázatai

  • keverék készítésénél porszerű anyagok, gőzök jutnak a levegőbe
  • hűtővíz és a hűlődaraboknál nagyfokú szennyvíz-kibocsátás
  • a gumirétegek egymáshoz tapadásakor az oldószerek a levegőbe jutnak
  • nagyfokú zajártalom
  • a gumi nem biodegradálható, vagyis nem bomlik le a természetben

Magyarországon a gumiabroncsot átlagosan négy évig használja tulajdonosa. Az elkopott gumiabroncsot szakműhelyekben cserélik le, ahonnan a gumihulladék-begyűjtők pénzért veszik át a használt abroncsokat. A le nem cserélt hasznavehetetlen gumiabroncsot lakossági hulladékudvarba vihetjük, de egyre több településen - pl. a fővárosban - a kopott abroncsokat a lomtalanítás alkalmával is kihelyezhetjük, amelyeket azután gumiabroncs-begyűjtésre szakosodott vállalkozások szállítanak el hasznosításra.

A keletkező hulladékabroncsok 50%-át anyagában kell újrahasznosítani. Az acélradiál abroncsok több mint 20 tömegszázaléka az acél erősítőváz, így az abroncs kb. 30%-át kell új gumiként felhasználni, hiszen az acélt a kohászat anyagában hasznosítja. Az abroncsból különböző aprító eljárásokkal kis szemcseméretű port vagy granulátumot készítenek, ezek finomra őrölt frakciója töltőanyagként kis mennyiségben visszadolgozható nem túl igényes gumitermékekbe, a többiből pedig drága kötőanyagok (poliuretán) hozzáadásával járófelületeket lehet előállítani.

sportpálya burkolata hasznosított gumi hulladékból

NE FELEJTSD EL!

A káros környezeti hatások csökkentésére megoldás az ÚJRAHASZNOSÍTÁS!!

Még több környezetkímélő termék gumiból: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/termek/gumi/

 


gomb