Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Gyulai Iván írása

nyomtatható verzió

 Fűben, fában orvosság! - szól a bölcs közmondás. De vajon itt találjuk a megoldást energiaéhségünkre is?
Mi is az a biomassza? És mivel fűtenek a biomassza erőművek? Milyen hatásai vannak a bioüzemanyagoknak? Gyulai Iván ökológus előadásában ismerteti a biomassza felhasználás (bioüzemanyag, energianövények) hasznosításának előnyeit és hátrányait. Milyen mértékig lehet támaszkodni a biomasszára, mint megújuló energiaforrásra, mikor érjük el azt a határt, melyet átlépve már veszélyeztetjük a környezet állapotát és az ember táplálékellátottságát.
Érdekes összefüggések és adatok a megújuló energiákról és a biomasszáról. Az egész tanulmány itt olvasható: Gyulai Iván - Biomassza dilemma

Egy rövidebb verziója a tanulmánynak: Gyulai Iván - Korunk aranyláza a biomassza

Gyulai Iván előadásából kiderült, hogy az energia-igényünk évente 2,5 %-kal növekszik (még a válságban is), és ha ez így halad a 2020-as EU célkitűzés 20%-a elvinné az összes élelmiszertermelő területet az EU-ban. Tehát az igazi dilemma: együnk vagy energiát termelünk?

A biomassza CO2 semlegessége sem igaz (a növény életében annyi köt meg, amennyi az eltüzelésével a levegőbe kerül), mert itt sem a növény előállításához szükséges széndioxid kibocsájtásról, sem pedig a szállítása, feldolgozása alatt keletkező CO2-ról nem esik szó.
Jobb megoldást kell találnunk az energiaproblémánk orvoslására. A feladat enyhítésére Gyulai Iván elsősorban a pazarlások (felesleges fogyasztók) megszüntetését helyezi előtérbe, majd pedig a hatékonyságnövelés a második lépcsőfok. Ezek után jöhet csak az energiaforrás alternatív megfelelőinek bevetése, melyek közül a nem kimeríthetők (Nap, szél, földhő) használata mindenképpen hatékonyabb és előremutatóbb, mint a kimeríthető biomasszáé.Bookmark and Share