Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Zöld Karácsony

nyomtatható verzió
Nem, ez nem a tárgyak ünnepe...

Már hetek óta bombáznak minket a különféle reklámokkal és dekorációkkal, idén ismét előrébb lopakodtak az előkészületek, már az elnyúlt késő őszi napokon szuggeráltak minket a "karácsonyi feeling"-gel. Hiába, ilyen ez a globális kalmárlogika…

zöld karácsony_02

Rajtunk múlik minden. Fittyet is hányhatunk az invázióra és megélhetjük a Karácsonyt, úgy, ahogy azt kell: békésen, meghitten, szeretetteljesen. Ennek ellenére sajnos sokan forgatják a szemüket az ünnepek hallatára, ez a cikk talán nekik szól a leginkább!

Fogyasztási kultúránk jelenlegi állapotában nem fenntartható, s ez fokozottan értendő az ünnepi alkalmakra is! Jelenleg is MÁSFÉLSZER annyit fogyasztunk mi magyarok, mint amennyit illene, az ünnepek alkalmával sáfárkodhatnánk bölcsebben pénzünkkel, erőforrásainkkal. "A jó gazda gondosságával…" - mondaná Tanár úr.

skate_3


A karácsonyi vásárlás közben, vagy utána sokszor szembesülhetünk átveréssel. Gyakori a hibás termék, amely akár komoly kárt és balesetet is okozhat! A szakemberek szerint az átlag vásárló rendkívül kiszolgáltatott, így a kellemetlenségek elkerülése miatt fontos betartanunk néhány szabályt!
További hasznos tájékoztatók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.
Segítségkérés fogyasztóvédelmi esetben: 06-30-9-634767

Mikor kötelező a csere?
Mindenképpen tartsuk meg a számlákat, cserére ugyanis akkor kötelezhető a kereskedő, ha bizonyítani tudjuk, hogy nála vásároltunk. Ha felfedezzük, hogy hibás a termék, ne használjuk tovább, azonnal jelentkezzünk a kereskedőnél. A hibás áru javítását a bejelentéstől számított 8 napon belül el kell végezni. Ellenkező esetben a terméket ki kell cserélni, vagy a vételárat vissza kell téríteni.

AJÁNDÉKOZÁS
Tárgy helyett élményt! Okozz igazi meglepetést és örömet!

"A szeretet az, amire a leginkább vágyunk, amiről oly sok dal, vers és film szól. Legalapvetőbb szükségletünk, amit odafigyeléssel, gyengédséggel és ajándékokkal fejezünk ki."
Tárgyak helyett közös élményeket (kirándulás, teázás, fürdőzés, stb.) is adhatunk. Erre kitűnő módszer a "Tükörben a Világ" kiállításról kölcsönzött ajándékutalvány, amit tetszés szerint BÁRHOGY kitölthetünk! Töltsd le és légy frappáns, okozz igazi meglepetést!

ajándékutalvány

"A mi kultúránkban az ajándékozás a szeretet egyik kifejezése. Egy indián törzsnél viszont betegségnek számít a birtoklás iránti vágy. Akin észreveszik, hogy túlságosan lázba hozzák a tárgyak, azért komolyan aggódni kezdenek. A betegség gyógymódja az, hogy az illetőt addig halmozzák el mindenfélével, amíg a tünetei el nem múlnak." (Forrás: Tükörben a Világ kiállítás)

A különböző szolgáltatásokra szóló utalványok is nagy eséllyel okoznak örömöt, hisz' ki ne vágyna egy masszázsbérletre, egy könyvutalványra, vagy urambocsá' egy fürdőbérletre!? Aki nagyon "méregzöld", annak ajánljuk a környezetbarát boltba szóló utalványt!

Csatlakozzatok Zöld Karácsony Facebook csoportunkhoz, egyre több ötlettel gazdagodunk!

Lehet saját magunk által készített ("home made", Do It Yourself - DIY) ajándékkal is készülni. Ennek újra nagy értéke és jelentősége van! Számtalan ötletet meríthetünk a netről (pl.: Édes Otthon, Cellux Csoport), vagy személyesen is részt vehetünk cimboráinkkal egy kreatív pikniken, ahol szakmai segítséggel engedhetjük szabadjára fantáziánkat.
DE VIGYÁZZ! Ne porfogót, vagy gagyit készíts!

CSOMAGOLÁS
Kerüljük a többszörösen becsomagolt ajándékokat. Sok gyártó a kisméretű termékét nagy dobozba csomagolja annak érdekében, hogy az nagyobbnak látszódjon, a hézagokat pedig műanyaggal tölti ki, amely évszázadok alatt sem bomlanak le.
Igyekezzünk újrahasznosítható csomagolóanyagot választani, majd hogy értelmet is adjunk választásunknak, a felbontás után ügyeljünk arra, a szelektív gyűjtőben landoljon!
Még ennél is jobb, ha mi magunk hasznosítjuk újra a csomagolásokat! Ebből sem szükséges minden évben újabb adagot vennünk, kidobás helyett tegyük el inkább a következő évre, majd ugyanebbe rejtsük el ajándékainkat.

zöld karácsony_14

Karácsonyi workshop lehetőségek

Tárgyak helyett IDŐt - Tölts minőségi időt barátaiddal

Az idő érték, lepd meg a hozzád közel állókat egy kellemes délutáni forraltborozással vagy egy sétával a parkban. A lényeg, hogy egy pár órára letedd a rohanó életedet és valami mindkettőtök számára értékessel töltsd meg. Akár tanulhatsz is valami olyat, amit már régóta tervezel, például kötni, mézeskalácsot készíteni, barkácsolni, bármit, amiben egyikőtök csak egy kicsivel is járatosabb, mint a másik. Lesd meg a SlowBudapest képeit, mit kérnének a belvárosi járókelők idén Karácsonyra:

nelli

Adj HASZNÁLHATÓ ajándékokat

Minden háztartásban használunk szappant, kozmetikumokat, sőt ha megtanulsz sajtot készíteni és tésztát gyúrni, az egy lépés lehet az önfenntartás irányába. Jó hangulatú workshopkat tart a Messzelátó Egyesület, ahol amellett, hogy saját készítésű termékekkel pakolsz fel, tudással gazdagodsz, magán a programon való részvétei is lehet az ajándék!

Szeretsz alkotni? Valami igazán egyedi, de mégis hasznos és szép ajándékkal lepnéd meg szeretteid? A Csupor Üvegfestő Klub az üvegfestésre "szakosodott" és bár nem az újrahasználat jegyében szervezik alkotóműhelyeiket, de kreatív közösségi programnak kiváló.

csupor_01

Karácsonyt az Ország Minden Szegletébe - Üveghegyen innen, a Cipősdobozon túl

Éppen 10 éve van lehetőségünk a rászorulók Karácsonyát is szebbé varázsolni a Cipősdoboz Akció keretein belül. "Kisautók, labdák, babák, plüssállatok, jojók, stb.." Ha jó állapotban maradt játékaidat kinőtted, van ahol örülnek neki, a szervezők azt kérik, a szépen becsomagolt dobozra írjuk rá, hogy fiúnak vagy lánynak szántuk, és körülbelül milyen korosztálynak.

zöld karácsony_10

Itthon is egyre elterjedtebbek az Angliában már évek óta sikeresen működő Adományboltok. A pontok lényege, hogy megunt, nem használt ruháinkat, táskáinkat, ékszereinket, tárgyainkat egyszerűen leadhatjuk (fellélegzünk otthon, hogy van végre hely a szekrényben!), és azok jelképes összegért megvásárolhatóak (a kevésbé tehetősek is hozzájuthatnak használható darabokhoz), a bevételből pedig Családsegítő Szolgálatot, Karitász szervezeteket és a boltokban dolgozókat támogatják. Vallják, hogy "Meg kell tanulnunk, hogy a jólét, a társadalom boldogulása nem csak a kormányok felelőssége, az egymás iránti felelősséget, a tenni akarást meg lehet tanulni, és ráadásul nagyon jó csinálni." Bővebben itt olvashatunk a kezdeményezésről.

charitas

"Év végi bulik" - avagy Ünnepek az irodában

A csapatépítő helyszínt és programot pedig bízd a Medence Csoportra, akik a re+concept programon belül reklám molinókból készítenek különféle méretű és funkciójú táskákat

hulladékból művészet galéria 6

MADÁRBARÁT LAKÓHELY ÉS MAGYAR TERMÉSZETFILMEK

Telente számos madárfajunk itthon marad, számukra nagy könnyebbséget jelent, ha etetésükkel segítünk átvészelni ezt a pár cudar hónapot. Mivel ez az egyik legösszetettebb madárvédelmi tevékenység, ezért érdemes tájékozódnunk az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) honlapjáról téli madáretetés ügyében. Ha ügyesek vagyunk, még elismerő táblát is kaphatunk az egyesülettől, madárkedvelő barátainkat pedig meg is ajándékozhatjuk a Madárbarát kert program regisztrációjával.
Továbbá az MME boltjában rengeteg olyan egyéb eszköz is kapható, amiben nem csak a madárbarátok, hanem minden természetjáró örömét lelheti: határozó könyvek, távcsövek, pólók, pulóverek, fotós könyvek, állatos bögrék, CD-k és DVD-k, valamint gyermekek számára ruházati termékek, eredeti madárhangot kiadó plüssmadarak, fajátékok, társasjátékok, felfedező készletek, mikroszkópok, és természetbúvár könyvek.

cinege
Széncinege, a fotót készítette: Orbán Zoltán

Akinek pedig magyar természetfilmekre fáj a foga, a Filmdzsungelben a helye! Itt lehetőség adódik élőben figyelni a vadon eseményeit (pl. fészekkamerák segítségével), online filmeket nézni, vagy akár meg is rendelni azokat. Ízelítőül nézzétek meg a Budapesti vadon c. filmet:

Budapesti vadon - Trailer from Filmjungle on Vimeo.

A MENÜ
Sokat segít, ha a karácsonyi menüt jó előre kigondoljuk, a beszerzendőket összeírjuk, majd tartjuk is magunkat a listánkhoz. Készítsünk gyors leltárt a hűtő és a kamra tartalmáról, majd vessük össze a listánkkal és csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. Ügyeljünk rá, hogy ne essünk túlzásokba, csak annyi élelmet vásároljunk és készítsünk el, amennyit valóban el is tudunk fogyasztani! Így elkerülhetjük a tetemes mennyiségben keletkező élelmiszer hulladékokat (sajnos manapság az élelmiszerek több mint harmada kidobásra kerül).
A vásárlás során pedig ügyeljünk arra, ha lehetőségünk adódik, válasszuk a hazai vagy a környékünkön megtermelt élelmiszereket. Hiszen minél közelebbről származik, annál kevesebb energiát fogyaszt annak szállítása.

zöld karácsony_12

Ha vége az ünnepeknek - Mi lesz a karácsonyfával?

Erre már a fa megvásárlásakor ügyelnünk kell, érdemes végiggondolni hány évbe tellett mire a fa megnőtt, mennyi ideig gyönyörködünk benne eztán (Egy vagy két hét? Tényleg megéri?).

fenyőfa

Vágott fenyő helyett környezettudatos választásnak bizonyul a visszaváltható karácsonyfa rendszer, mely az előző években a Humusz és a Rügyecskék Alapítvány szervezésében, az Oázis kertészetek közreműködésével valósult meg.

Aki ragaszkodik - az egyébként csak a XIX. század óta elterjedt - hagyományhoz, és a fenyőfaárusoktól szerzi be az idei tűlevelűt, néhány ötlettel csökkentheti személyes környezeti terhelését

Ha mégis a vágott fenyő mellett döntünk, szerezzük be termelőtől. Budapesti lakosoknak még házhoz is szállítja az őstermelőtől származó fát a Kantaa futár, ráadásul biciklivel!

zöld karácsony_11

A "termikus hasznosítás" során hőenergiává hasznosul (csak a gyerekek meg ne lássák;) ) illetve komposztálás útján virágföld alapanyagává válik. Fontos tudni, hogy terpén és gyanta-tartalma miatt több időt vesz igénybe a lebomlás, és főképp gombák végzik, melyeknek több levegőre és napfényre van szüksége, így érdemes -felaprítás után- a rácsos szerkezetű lombkomposztálóba tenni.

Ha egyikkel sem rendelkezünk, leadhatjuk a lakóhelyünkhöz közel eső FKF pontban.

Az újrahasznosítás szellemében fahulladékból és PET palackból készült fákat is állíthatunk akár :

ujrahaszn fa_3  fenyofa_6

Ha tetszett az összefoglalónk és szeretnél értesülni további híreinkről is, lehet, oldalunk pont passzol a könyvjelzőid közé, ahol aktuális programjaink állandóan frissülnek. Ezekről egyébként hírlevélben is tájékozódhatsz vagy a közösségi portálon követhetsz minket, megoszthatod saját karácsonyi, zöld ötleteidet a ZöldKarácsony oldalán.

ujrahaszn fa_2

TV és rádiómegjelenéseket is terveztünk a Zöld Marketing jegyében. Itt most a HírTV Zöldövezet c. műsora látható, az ünnepek alatt pedig az Ozone Network-ön jelentkezünk:Bookmark and Share