Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Tapossa laposra!

nyomtatható verzió
Régi szlogen új köntösben...

A probléma gyökere az emberi tevékenységek által elszennyezett felszín alatti vizekben rejlik. Ha ugyanis tiszták lennének forrásaink, természetes vizeink, nem lenne szükség ennyi palackra. De még így is sokan esküsznek rá, hogy a minősége az ország nagy részében tökéletes, mégis az "új anyagok" és "találmányok" miatt (DDT, hormonok, antibiotikumok) nem árt az óvatosság.

De ha nem csapvíz, akkor is ott van az újratölthető üvegben kiszállított szóda és a szikvíz! Elérhető áron, elérhető közelségben, akár házhozszállítással is. Így cipekedni sem kell, s több pénzünk is marad. Nincs palackáradat, nincs felesleges műanyag hulladék.

Ha mégis PET-palackra esik a választás
A műanyag flakonokat elég strapabíróra gyártották, így akár többször újra is használhatjuk őket. Nem muszáj egyből kidobni a szelektív gyűjtőbe. Ha azonban mindenképpen meg akarunk válni tőle, a legjobb ha:

  • összetapossuk, vagy kézzel összecsavarjuk minél kisebbre,
  • a kupakot visszacsavarhatjuk, mert az újrahasznosítás során a darálás után úgyis szétválasztják a palack és a kupak anyagát,
  • helyezzük el egy szelektív műanyag hulladékgyűjtőben,
  • s tudjuk mi készül belőle!

Ha nagy mennyiségben kell tömöríteni, használjunk kézi prést, de semmi esetre se olyat, ami árammal működik!
A kézi palackzsugorítók közül a legstrapabíróbbakat mi is teszteltük, s ezeket tudjuk ajánlani. Az alábbi linken káposztásmegyeri műanyag hulladék begyűjtő programunk tanulmánya is olvasható.

tapossa_laposra

A kép innen letölthető

Miért kell szelektíven gyűjteni a palackot?
A műanyag előállításához kőolajra van szükség, ami köztudottan egyre szűkösebb mennyiségben áll rendelkezésre. Ezért is mérsékelnünk kell a műanyagok használatát! Így ha palackos vizet, vagy üdítőt vásárolunk, komolyan terheljük környezetünket, feleslegesen merítjük ki erőforrásainkat. De ha már ezen túltettük magunkat és lelkiismeretünket, legalább a szelektív gyűjtéssel megadjuk a lehetőséget, hogy a hulladék - mint másodnyersanyag -, benne maradjon a körforgásban. Az újrahasznosítás (recycling) által újabb termékek készülhetnek belőle, amit érdemes tudni és ismerni.

Tehát érdemes átgondolni fogyasztási szokásainkat és környezettudatosan cselekedni...
"Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul!"

A műanyag újrahasznosításának folyamata

A szelektíven gyűjtött palack minden esetben válogatásra kerül. NEM öntik össze! Emberek, két kezükkel válogatják a futószalag mellett színenként, műanyagfajtánként (PET, PE, PP, ABS, PVC, stb.) külön-külön.Ezután ledarálják nagy teljesítményű gépekkel és megkapjuk a darálékot, amit egy mosással tesznek tisztává és hasznosításra alkalmassá.

  

A darálékot újabb gépbe helyezik. Ezt extrudernek nevezik. Itt az anyag megolvad és mint egy hosszú tészta, kihúzzák. Megszilárdulása előtt darabolják, így kapjuk a "regranulátum" nevű anyagot...

 

...melyből fröccsöntéssel lehet készíteni mindenféle műanyag terméket.

További érdekes tartalmak:
Műanyag hulladék környezeti hatása, műanyaghatározó
Szemét-szigetek az óceánon
Hulladékból Termék kiállítás: 12 hulladékfajta hasznosítása Magyarországon