Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

A hulladék művészi újragondolása

nyomtatható verzió
Recycling Art, Öko-Design, avagy Do It Yourself (DIY - Csináld magad!)

A művészek ezeken az alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. A hulladék feldolgozásának ez egy érdekes és sokszínű formája, ami által a haszontalan kacatok és hulladék anyagok újra termékként, vagy éppen művészeti alkotásként öntenek újra formát.

A művészek elérhetőségeit ezen a linken megtalálod.

2013.09.03

Miskolci Galéria képei az alábbi linken megtekinthető!

Műhely a szemétdombon!

Cellux egy olyan csoport, ahol a gyerekekkel közösen alkotnak és barkácsolnak, kilépve az A/4-es papír egysíkú világából. Többnyire városi és háztartási hulladékokból dolgoznak, mert a környezettudatos nevelés az elsődleges szempontjuk. A Cellux csoport tagjai közt van iparművész, pszichológus, pedagógus és szociológus, így lesz ezen látásmódok sajátos keveréke a Cellux foglalkozások alapja.
A kiindulópont egy gondolat, egy beszélgetés, egy mese, egy elképzelt fantáziavilág, de ugyanígy lehet globális társadalmi vagy környezeti kérdés is.
A cél a kreativitás, elfogadás, ökológiai tudatosság, közös felhőtlen alkotás, aktualitás.
Elérhetőségük: www.celluxcsoport.hu vagy www.celluxcsoport.blogspot.com

cellux csoport, recycling art, art, recycling, újrahasznosítás

 

cellux csoport, recycling art, art, recycling, újrahasznosítás


Medence Csoport és Szabó Eszter Ágnes (http://randomvarroda.blog.hu/) például a textil-PVC anyagú óriásplakátokat mentették meg a szemétteleptől és adtak nekik még egy esélyt, mint strandtáska, pénztárca, vagy éppen sátor. A táskák óriási népszerűségnek örvendenek, elsősorban a hölgyek körében, hisz kinek ne kellene egy olyan táska, amit Ő maga szab ki és ezáltal csak egy van belőle a világon!?

Elérhetőség: Medence csoport

 

            hulladék és művészet, Szabó Eszter Ágnes, recycling art, táska, Hulladékból Termék     

 

A Random Varroda SBC. egy olyan piaci invenció, ami hagyományokra épül, figyelembe veszi az egyes piacok sajátosságait és ezeken belül teremti meg az aktív részvétel lehetőségét. A helyi adottságok használata, a fogyasztói magatartás átfordítása az alkotói oldalra, új komplex fogalomrendszer kialakítása a cél. Ez illeszkedik a XXI. század ökológiai, gazdasági, társadalmi folyamataiba. A környéken mindenki ismeri a Tapolcai piac effektust, ahol 100-200 Ft-ért ruhákat vásárolnak (mert olcsó), de aztán mégsem tudják használni a márkás holmikat, mert nem pont "rájuk öntötték". Ez az itt élők számára szinte mindennapos érzés, ezért a Random Varroda nem csak egy aktuálisan felkapott téma, de régóta létező problémákra kínál megoldást. Az újrahasználatnak (reuse) ez a formája kifejezetten városi tevékenység, ami nagyrészt a fővároshoz köthető, de úgy tűnik, hogy az ebben a régióban zajló használtcikk kereskedelem és a vásárló közönség is alkalmas a recycling és a DIY (Do It Yourself/Csináld magad!) felélénkítéséhez.

A Random Varroda "Ékszer és Divat" kategóriában elnyerte a REdesign+ Award 2013-at, mely bécsi kiállítással is népszerűsíti a újrahasznosító művészeket.

Random Varroda Facebook
 

szabó02

 

Balogh Kinga (Cirrhopp recycle) megunt, kinőtt pólókból készít textilékszereket, melyek szinte már ruhadarabnak tekinthetők. Az adott fonási, szövési, csomózási technikákat ötvözi saját ötletekkel végtelen variációs lehetőségekre tervezve. Textilékszerei puhák, színesek, lendületesek, vagányak, antiallergének és bababarátok is, mivel nem tartalmaznak apró alkatrészeket. Cél a kidobott, megunt ruhadarabok, így a hulladék csökkentése és a lelkes öröm, amikor egy kinyúlt póló átalakul és újra felvesszük. A gyerekek szemléletének alakítását látja az egyik legfontosabbnak, mind ökológiai, mind kreatív, mind jövőbeni "önfoglakoztatási" perspektívákat tekintve.
Elérhetőségek: Facebookemailvagy http://www.meska.hu/Shop/index/7261

cirrhop6  cirrhop4

cirrhop3

 

Az Eco - Design Team egyik alapítója Reök Cecília iparművész és divattervező már számos rendezvényen, nemzetközi fesztiválon részt vett, több rangos díjat is elnyert csapatával. Céljuk olyan egyedi tárgyak létrehozása természetes, illetve hulladéknak minősített alapanyagokból, melyek a lehető legkevesebb negatív hatással vannak a környezetre. Szerveznek öko-workshopokat, különböző öko-rendezvényeket, csapatépítő öko-tréningeket. Különböző öko-ajándék-, és dísztárgyakat terveznek és gyártanak egyedi igények szerint. Továbbá öko-dekoráció és enterieur tervezés és kivitelezés is szerepel a széles repertoárjukban!

reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design

reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design


Recycle Mission egy kortárs alkotó művész csoport, alkotásaikat újrahasznosított kerékpárhulladékból készítik. Céljuk hogy más szemléletet mutassanak embertársaiknak. Alkotásaik között megtalálhatóak használati és kiállítási tárgyak egyaránt.
Kezdeményezésükkel egyrészről segíteni szeretnének partnereiknek a környezettudatos üzletvitelben, másrészről példát mutatni, hogy nem minden szemét, ami a kukába kerül.
Elérhetőségük: recyclemission

recycle mission, recycle, asztal, újrahasznosítás, art, recycling art   recycle mission, recycle, óra, újrahasznosítás, art, recycling art

 

recycle mission, recycle, füstölő, újrahasznosítás, art, recycling art   recycle mission, recycle, öv, újrahasznosítás, art, recycling art


Türkoglu Ipek, az ELTE esztétika szakos hallgatója 2005-ben kezdett bele kidobott bakelitlemezek és bicikligumik újrahasznosításába. A kidobált alapanyagok, például egy reklámponyva, egy gumibelső, nem a szemetet jelentik a tervezőlánynak, hanem a lehetőségekből fakadó kihívásokat. Emellett egy nálunk még csak mutatóban ismert stílust ragadott meg a Balkan Tango, a tőlünk északnyugatra népszerű recycling dizájnt. "Az újrahasznosításban rejlő fantázia és a természet védelmének öröme miatt szeretik az ilyen cuccokat" - meséli Ipek, aki először ruhákat tervezett, majd áttért a bakelitlemezekből készült táskákra. Ezekből idén készültek az utolsó darabok, most a céget támogató bicikliboltokból kapott lukas gumibelsőkből készülő táskák és kiegészítők viszik a prímet. 
Budapesten a  Királyi Pál - Bástya utca sarkán, megnyílt a boltjuk, a Fregoli, mely minden nap 11-től este 7-ig várja, hogy megnézzétek :)
Elérhetőség: balkantango

balkantango, környezetbarát, újrahasznosítás, recycling-art balkantango, környezetbarát, újrahasznosítás, recycling-art

balkantango, környezetbarát, újrahasznosítás, recycling-art balkantango, környezetbarát, újrahasznosítás, recycling-art

Tóth Emese (Laurato accessories) újrahasznosított alapanyagokból készít ékszereket és különféle ajándéktárgyakat. Szeret a pályafutását hulladékként végző dolognak valami más, az eddigihez képest új funkciót találni, így születik például a pet palack darabokból virág formájú ékszer, vagy a kidobásra szánt könyvből a sün formájú papírtartó, hogy csak két példát említsünk a sok közül.
Emese életében nagyon fontos szerepe van annak, hogy a természettel, a környezettel minél nagyobb összhangban éljen. Szeretné, ha minél több ember rájönne milyen fontos óvnunk és kímélnünk környezetünk; mennyi olyan dolgot dobunk a szemétre, aminek még rengeteg új funkciót találhatunk, ráadásul mindezt egyedi, új ötletekkel, amikkel megszínesíthetjük, változatosabbá tehetjük a saját környezetünk ahelyett, hogy a tömegtermeléssel készült egyen darabokkal vennénk körbe magunkat. Hisz benne, hogy az embernek legelőször kis léptékekben, a saját hozzáállásán kell változtatnia és nyitottabbá válnia. Elérhetőség: Facebook oldala, továbbá lauratoaccessories@gmail.com


la02  la01

 

Az Éncsináltam Újrahasznosító workshopokat 2013-ban indtotta el Tripolszky Sarolta, elsősorban felnőtteknek. Készítenek elromlott esernyőből táskát, szakácskötényből nyári ruhát, férfi pólóból nőit. Ahogy új hulladékanyagok kerülnek a képbe, úgy a termékpaletta is folyamatosan bővül. A tárgyakat Saci úgy tervezi meg, hogy bárki aki elmegy egy workshopra, meg tudja őket csinálni és egy valóban használható tárggyal gazdagodjon. Hulladékból egyszerű, szép és funkcionális terméket tervezni nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Ez az igazán inspiráló kihívás!

"Nagyon szeretek együtt alkotni másokkal és nézni ahogy szép dolgok kerülnek ki a kezeik közül. Hiszek benne, hogy teljes életet élhetünk anélkül, hogy a környezetünknek ártanánk. A környezettudatos életmód jár lemondásokkal de összességében szerintem kreatívabb és vidámabb mint a fogyasztást hajszolva élni. A MÜSZI-ben rátaláltam egy olyan nyitott, kreatív csapatra, akikkel együtt ennek az életmódnak az elérésében szeretnénk segíteni az embereket."

További információ: www.reciklista.blogspot.com
www.facebook.com/reciklista

rec_art_trip_01  rec_art_trip_02

rec_art_trip_04

Réthy Fashion kidobott farmeranyag újrahasznosításával foglalkozik.textilanyag újrafelhasználásának az északi országokban már hagyományai vannak, ezért talán nem meglepő, hogy a finn "Re-Jeans" Kiállításon már bemutatták termékeiket. Réti Éva tervező célja, hogy a kidobott, elhasznált, megunt ruhákból olyat alkosson, ami divatos, újszerű és hordható, boldoggá teszi viselőjét. 
http://www.rethy-fashion.com

PArt 12 Designer Galéria


refarmer3  refarmer7

 

Retextil Alapítvány 2004-ben alakult Pécsett annak érdekében, hogy terjessze és átadja a retextil know-how-t, azaz a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszerét. Ez egyben a közös emberi alkotóképességet is építi. A Retextil tárgy/termék készítése nem igényel más energiaforrást, csak az emberi energiát. A módszer alkalmazása különösen jó hatással van csoportok, emberek együttműködésére.
A "Retextil Nyitott műhelyben" az érdeklődők olyan magyar fejlesztésű módszert kapnak kézhez, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét, miközben elsajátítják az ősi kézműves technikákat is. 
“A retextil olyan nyelv, melyben a teremtett világ organikus rendjét ismerhetjük meg."
Elérhetőségük: retextil

retextil, recycling art,  környezetbarát, újrahasznosítás, recycling, másodnyersanyag

Kisné Szalai Edina, avagy rEcikDINA világában a hulladék a lehető legjobb értelemben alakul át. Edina szerint számtalan lehetőséget kínálnak megunt vagy kidobásra szánt alapanyagok arra, hogy "újratöltve" továbbra is hasznos szerepet töltsenek be használati-, dísz- vagy ajándék-, valamint lakberendezési tárgyként. A felhasznált anyagok széles körben mozognak: legyen az használt farmer, ruházat, kiürült csokis fólia, chips-es zacskó vagy régi vízcső. A kialakításnál elsődleges szempont a használhatóság, tehát egy minőségileg kifogástalan tárgy elkészítése, ami nem "kiállítási tárgy", hanem mindenképpen használni is lehet. A lámpák és egyéb fából, fémből, műanyagból készült tárgyak férje keze munkáját dicsérik.
Elérhetőség: rEcikDINA kézműves boltja a Meskán, illetve Facebook oldala

rEcikDINA

Zalabai Csilla avagy, UPCY - Továbbhasznosításra fel! néven alkotok.
Termékeim egyszerre extrémek és környezettudatosak. A kézművesség számomra a környezetvédelem egyik eszköze, a háztartási hulladékcsökkentés egyik lehetséges útja. Szeretném, ha a példám ragadós lenne, vagyis egyre többen találnának rá továbbhasznosítható alapanyagokra, ötletekre, ezért útmutatókat (tutorial) is készítek egyszerű technikákról, mindenki számára kéznél lévő alapanyagokból.
Elérhetőség: http://upcy.blog.hu/, www.upcy.meska.hu, Facebook

upcy_7 upcy_5

upcy_3 upcy_2

Kánya Tamás műveiben "bakelit" lemezből kivágott madarak, star wars és batman elemek kelnek "újrahasznos" életre, valamint Jacko és más zenei nagyságok sziluettjei is feltűnnek. Tamás kritikus korunk fogyasztási szokásaival szemben, számomra legalábbis ezt sugallja a Recycled Art című képe, vagy a "Jump" mely akár egy - pazarló? hulladéktermelő? - Földtől való elrugaszkodásként is értelmezhető. Kattints az online tárlat megtekintéséhez!

bakelit_03  bakelit_02

"A mobilitás által roncsolt tájhoz alkalmazkodva a kertekben roncsvirágok nyílnak."
Tájék Tájművészeti csoport Vasvirág-szobrok című installációja - a főként összegörbült kipufogócsövekből, ventilátorokból, féktárcsákból és egyéb autóalkatrészekből készült virágos mező - szellemesen ötvözi a természeti formákat a technika vívmányainak anyagaival.
Elérhetőségük: honlap

tájék csoport, recycling art, recycling, újrahasznosítás, művészet

 

tájék csoport, recycling art, recycling, újrahasznosítás, művészetTerbe János pedig a kartonpapírral képes csodát művelni, hiszen egyedi, kézi munkával készített kartonbútorai, lámpái és vázái komplex megoldást kínálnak a lakás-, az iroda- és az üzletberendezésben is. Termékei új életstílust közvetítenek, és észrevétlenül is környezettudatos gondolkodásra inspirálják használójukat. Teherbírásuk nagyon jó, áruk versenyképes!www.kartondesign.com

kartonbútor, papír, művészet, Recycling Art, Terbe János, Kartondesign, lakásberendezés, lakásdesign, szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát termék, Hulladékból Termék kiállítás, lakás, iroda, számítógépasztal kartonbútor, papír, művészet, Recycling Art, Terbe János, Kartondesign, lakásberendezés, lakásdesign, szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát termék kartonbútor, papír, művészet, Recycling Art, Terbe János, Kartondesign, lakásberendezés, lakásdesign, szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát termék, Hulladékból Termék kiállítás

Napjaink egyik legnagyobb problémáját a műanyag hulladékok jelentik. Ennek eltüntetésére találta ki Antal Csaba a palackokra épülő beton térbútort, mely könnyebb a betonnál és még hulladékot is tartalmaz! Közösségi munkában már számtalan udvaron készültek pillekövek a városban: www.pilleko.hu
 

Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás  Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás  Műanyag palackokra épülő beton térbútor, hulladék, PET, szelektív hulladékgyűjtés, DNS-Group, Antal Csaba, Recycling Art, Hulladékból művészet, újrahasználat, újrahasznosítás 

 

Nézd meg Hankó Gergely Prezi előadását a hulladékok művészeti újrahasznosításáról: RE-Design, ECO-Design, barkácsolás...

 

Vik Muniz - A szemét művészete c. film (Waste Land - 2010) bemutatója

A film a világ legnagyobb - mára már bezárt - hulladéklerakóján játszódik (Jardim Gramacho, Rio de Janeiro), ahol a szemétválogatók (pickers) életébe pillanthatunk bele. Vik Muniz művészetével segíti ezeket az embereket, de vajon hogyan? Bookmark and Share